La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. Anume un astfel de loc este satul Purcari, podgoriile căruia se aflau pe atunci în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf.
În 2003, odată cu replantarea celor 250 ha de viţă de vie şi dotarea vinăriei cu cele mai performante utilaje, începe perioada modernă din istoria Château Purcari. Vinurile de Purcari încep să se exporte în peste 25 de ţări ale lumii, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Țările Baltice, devenind cartea de vizită a Republicii Moldova în străinătate.
În 2010, este lansat Alb de Purcari – o nouă creație în colecția vintage Purcari, care cucereşte experții internaționali şi este apreciat cu cele mai prestigioase trofee.
În 2012, colecţia de Purcari este completată cu vinul Purcari Icewine, obținut din struguri îngheţaţi de soiul Muscat Ottonel şi Traminer. Pentru merite deosebite în domeniul vinificaţiei şi promovării imaginii Moldovei peste hotarele ţării, Vinăria Purcari a devenit dublu deţinător al Grand Prix-ului în domeniul vitivinicol, decernat de Guvernul Republicii Moldova.
În 2013, când Purcari numără aproape două secole de la fondare, a fost lansată noua sa imagine. Schimbarea reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea vinăriei, fiind condiţionată de evoluţia intensă a acesteia din ultimii 10 ani. Podgoriile plantate în anul 2003-2004 au ajuns la maturitate, când calitatea strugurilor îşi atinge îndrăzneţ apogeul, iar vinul se manifestă în toată amploarea, devenind din ce în ce mai select.
Tocmai din acest motiv, readucerea în lumină a anului fondării vinăriei – 1827 – pune în evidenţă cele aproape două secole în care Purcari a reuşit nu doar să mențină standardele de calitate, dar şi valorile sale.
Conacul Purcari este situat într-o zona pitorească, in sud-estul țării, la doar 50 km de la țărmul Mării Negre. Aici se află legendarele beciuri, rămase neschimbate din 1827, care păstrează o parte a patrimoniului național – renumita colecție de vinuri de Purcari.
În Conacul Purcari, construit în stil de chateau francez, puteţi savura atmosfera de calm si lux, şi să descoperiţi secretele creării vinurilor legendare. Turul podgoriilor Purcari, nu lasă pe nimeni indiferent – aerul proaspăt, briza mării şi viţă de vie cultivată in baza celor mai stricte canoane ale viticulturii franceze, dezvăluie secretele vinurilor noastre. Terroirul Purcari este cunoscut dincolo de graniţele ţării – o micro-climă unică, locaţia podgoriilor pe pantele de sud-vest şi de sud-est, apropierea Măriii Negre şi a râului Nistru creaza condiţii ideale pentru producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate.