Naslavcea este cel mai nordic punct al țării noastre. Rîul de mică adâncime din Kisarău împarte în jumătate partea de sud-est a satului, iar periferia de Nord se îndreaptă spre malurile Nistrului. Această frumusețe uimitoare a colțului Nordului este numită și Carpați moldoveni mici pentru asemănarea sa cu satul muntos.
În documentele istorice din Evul Mediu, Naslavcea este menționat în prima jumătate a secolului al XV-lea. Un astfel de nume neobișnuit al localității în textul documentului, întocmit de un fel de scriitor Pashko, spune că, în timpurile medievale, moara de apă naslavcea a fost cunoscută în întreaga zonă. Pe teritoriul satului și în împrejurimi, de-a lungul anilor au lucrat expediții arheologice. De exemplu, în 1958, a fost studiată în timpul săpăturilor cea mai veche așezare din secolele VIII-IX, pe care localnicii au numit-o “la cruci”.
Există multe monumente ale naturii în Naslavcea. Cele mai cunoscute:
- „La 33 de vaduri”, unde multe izvoare cu apă cristalină și plante relicve;
- Karpov Iar un monument paleontologic al naturii, unde în rasele terestre au fost descoperite amprentele peștilor sarmați, precum și insectele lumii antice și instrumentele muncii omului primitiv;
- o insulă numită “inima Moldovei”.
Inca o caracteristică este bogăția mineralogică. Acest lucru se datorează schimbărilor tectonice gigantice care au avut loc în aceste locuri în vremuri imemoriale. Datorită rupturilor tectonice, o mare varietate de rase sunt expuse aici, începând cu tot felul de calcar format în epoca Tortoniană și Sarmatică, siliciu drenat de o varietate de culori și nuanțe, numeroase expuneri de ardezie de lut, de la negru la verzui, argilită.
Biserica Adormirii Maicii Domnului acționează continuu pe teritoriul satului Naslavcea de mai bine de un secol, din 1905. Biserica poate fi găsită pe un deal în centrul satului. în timpul Primului Război Mondial, clopotele sale au fost topite și folosite pentru a produce arme. La doi kilometri de Biserica Adormirii Maicii Domnului se află peșterile peşterile Nagoreni. Aceste peșteri, în trecut, au servit ca adăpost pentru localnici de la invazia tătarilor. Și în perioada sovietică, într-una din peșterile de pe piatră, un artist necunoscut a sculptat un portret al lui Taras Shevchenko.
În apropiere, în nizina, satul Liadova sa răspândit – una dintre cele mai vechi așezări din Ucraina.
În 2013, Mănăstirea Lyadovsky și-a sărbătorit aniversarea de 1000 de ani – a fost fondată de Reverendul Antonius Pechersky.